Kosár

Minél kevesebb vegyszert használsz, annál többet tehetsz a környezetedért, de a Hiilibag csapata tud pár további hasznos tippet, hogy a tavaszi nagytakarítás még „zöldebb” legyen.

1, Keress környezettudatosabb alternatívákat!

 
Ahogy már korábbi cikkünkben említettük a hagyományos tisztítószerek nagyon ártalmasak lehetnek. Sokféle természetes, a konyhában is megtalálható alternatívát tududnk a lakás takarítására ajánlani. Ilyen a szódabikarbóna (általános tisztítószer), az ecet (fertőtlenítő, vízkőoldó), a citromlé és a teafaolaj. Ha nem szeretnéd ezeket kipróbálni, akkor is vannak a boltokban a megszokott vegyszereknél jóval környezetbarátabb tisztítószerek.
2, Felejtsd el az antibakteriális tisztítószereket!
 
A tudósok szerint az antibakteriális szappanok és tisztítószerek nem tisztítanak jobban, mint a hagyományos verziók, ellenben hozzájárulhatnak rezisztens baktériumok kialakulásához. Ezeket azok a kórokozók hozhatják létre, amelyek túlélik a nagytakarítást.
3, A mérgező tisztítószereket ne dobd a szemétbe!
 
Azt javasoljuk, hogy add le olyan helyen, ahol kifejezetten ezeket a mérgező hulladékokat gyűjtik. Ugyanis ha lehúzod a vécén, vagy a kukába dobod, azzal nem teszel jobbat a környezetünkkel, mintha nap mint nap használnád ezeket a szereket.
+1 tipp: óvd a tüdődet!
Sokan nem is gondolnánk, de nagytakarításkor számos mérgező anyag kerül a levegőbe. Az egyik legnagyobb veszélyforrást a spray formátumú tisztítószerek jelentik: aki ezeket tartósan belélegzi, annak károsodhat a tüdeje. Ezért ezeknek a szereknek a használatát kerüld, ha csak lehet. És még valami: szellőztess takarítás után és használj Hiilibaget, hogy a takarítószerek szaga helyett friss levegőt szívhass!

Leave a Reply