0

Kosár

A nem biztonságos tisztítószerek elkerülése ugyanolyan fontos, mint a biztonságosak azonosítása. Több, mint százezer vegyszert használnak ma a kereskedelmi forgalomban, és a vegyi anyagok gyártása hétévente megduplázódik.

A tisztítószerek jelenleg a legmérgezőbb anyagok közé tartoznak, amelyek minden átlag háztartásban megtalálhatóak. A legtöbb háztartási tisztítószer veszélyes az egészségre és a környezetre. Az elmúlt években a mérgező vegyi anyagok óriási szerepet játszottak az asztma, az autizmus, a gyermekkori rák, a leukémia és a csökkent spermiumok számának növekedésében.

A háztartási tisztítószerek és illatszerek olyan veszélyes összetevőket tartalmazhatnak, mint például a szerves oldószerek és kőolaj alapú vegyi anyagok, amelyek felszabadíthatják az illékony szerves vegyületeket, így a beltéri levegő mérgezővé válik.

A Environmental Protection Agency’s Total Exposure Assessment Methodology (TEAM) által végzett vizsgálatok szerint körülbelül 12 közönséges szerves szennyező anyag szintje kétszer-ötször nagyobb volt otthonokban, mint a kinti levegőben. Még ennél is rosszabb, hogy ezek a légszennyező anyagok hosszú ideig a levegőben maradnak még a termék használata után is.

Nem szabad azt gondolnunk, hogy a háztartási tisztítószerek biztonságosak, csak mert kereskedelmi forgalomban vannak. Nagyon sokat nem tudunk a tisztítószereink vegyi összetételéről.

A vállalatoknak nem szükséges feltüntetni az összetevőket, és bár a tisztításra tervezett termékeken jelzik, hogy tartalmaz-e mérgező anyagot – veszélyes lenyelve, szemébe ne kerüljön – viszont nem adnak információt a hosszú távú mérgezésről. Ezenkívül a termékcímkék csak akut (azonnali) hatásokkal foglalkoznak, de nem figyelmeztetnek a hosszú távú egészségügyi következményekre.

A tisztítószerek néhány összetevője köztudott, hogy rákot okoz az állatokban, és gyaníthatóan emberi rákkeltők is. A vegyi anyagok veszélye attól függ, hogy milyen gyakran használjuk a termékeket és mennyi ideig vagyuk kitéve nekik.

Íme néhány, a háztartási termékekben megtalálható vegyi anyagok listája és azok által okozott tünetek:

  • Maró hatású: Sok WC, lefolyó és sütő tisztítószer “Veszélyes, maró hatású.” A korrozív anyagok közé tartoznak az otthoni legveszélyesebb vegyszerek, például a lúg, a sósav, a foszforsav és a kénsav. Ezek a vegyszerek égethetik a bőrt, belélegzés esetén belső égést okozhatnak.
  • Ammónia: Sok kereskedelmi termék ammóniát tartalmaz. Ez a kemikália irritálhatja a szemet és a tüdőt, és fejfájást okozhat. Az ammónia különösen kerülendő az asztmával vagy más tüdőérzékenységgel kűzdők számára.
  • Klór fehérítőszer (nátrium-hipoklorit): Ha ammóniával, ecettel vagy más savalapú tisztítószerrel keveredik, akkor mérgező klóramin-gázt szabadít fel. A gáz rövid idejű belégzése enyhe asztmás tüneteket vagy súlyosabb légzési problémákat okozhat. Soha ne keverje a fehérítőt más anyagokkal.
  • Foszfátok: Ezek a természetesen előforduló ásványi anyagok, mosogató kapszulákban használnak vízlágyítóként. A környezetbe történő visszavezetéskor a foszfátok algásodást okozhatnak a természetes vizekben, amelyek megölik a vízi élővilágot. Keressen foszfátmentes mosogatószereket.
  • Kőolajpárlatok: A kőolajból előállított szénhidrogén oldószerek széles körben megtalálhatók a fogyasztói termékekben, például szájfényben, folyékony gázban, műtrágyában, bútorpolírozásban, műanyagokban, festékhígítókban, oldószerekben, motorolajban, tüzelőanyagokban és több száz egyéb termékben. A kőolajpárlatot tartalmazó termékeket óvatosan kell használni. Viseljen kesztyűt, hogy elkerülje a bőrrel való érintkezést és kerülje az illékony vegyületek gőzének belélegzését. Tartsa távol gyermekektől.
  • Fenol és krezol: Ezek fertőtlenítőszerekben találhatók, és hasmenést, ájulást, szédülést, valamint vese- és májkárosodást okozhatnak lenyelve.
  • Nitrobenzol: Bútorokban és padlóburkolatokban található. Belélegzés esetén nehéz lélegzést okozhat. Lenyelés esetén mérgezést és halált okozhat. Ez az anyag szintén összefügg a rákkal és a születési rendellenességekkel.
  • Formaldehid: Színtelen, erős szagú gáz, amelyet széles körben használnak az építőanyagok és számos háztartási termék előállításához. Az otthonokban a leggyakrabban ragasztós gyantaként használják préselt faipari termékekben. Ezeket a ragasztókat, tartósítószereket, papírtermék bevonatokat és bizonyos szigetelőanyagokat is használják. A formaldehid általában alacsony, általában kevesebb, mint 0,06 ppm, mind a kültéri, mind a beltéri levegőben. Ha 0,1 ppm-nél vagy annál magasabb szinten van jelen a levegőben, akut egészségi hatások léphetnek fel, beleértve a nedves szemeket, égő érzést a szemekben, az orrban és a torokban, hányingert, köhögést, bőrkiütést és egyéb irritáló hatásokat. A formaldehid laboratóriumi állatokban rákot okozott, és rákot okozhat emberekben is. Nincs olyan ismert küszöbszint, amely nem jelentette a rák veszélyét. A kockázat az érintkezés mennyiségétől és időtartamától függ.
  • Naftalin: Kőszénkátrányból készül. Ezt az illékony szénhidrogént műanyagok, festékek és oldószerek gyártásához használják, és még molyirtókban található. Gyaníthatóan rákkeltő hatású, és károsíthatja a szemet, a vérsejteket, a májat, a veséket, a bőrt és a központi idegrendszert.
  • Paradiklorbenzén: Egy másik vegyi anyag, amely a molyirtókban, a WC-fertőtlenítőszerekben és a dezodoráló szerekben található, a paradiklórbenzén károsíthatja a központi idegrendszert, a májat és a veséket.
  • Sósav vagy nátrium-sav-szulfát: Ezek a kémiai anyagok a WC tisztítószerekben találhatók, égethetik a bőrt és vakságot okozhatnak, ha szembe kerülnek.

A háztartási cikkek megvásárlásakor méltassa inkább az összes természetes, biológiailag lebomló tisztító terméket, amely felelősségteljes csomagolással rendelkezik. A természetes tisztítószerek tudatos beszerzésével ön is támogatni fogja azokat a vállalatokat, amelyek minimalizálják a veszélyes vegyi anyagok egészségre és a környezetre gyakorolt hatását.

Egy másik lehetőség például a szódabikarbónával, ecettel és folyékony szappanal helyettesíteni a legtöbb háztartási tisztítószert. Ezek a házi készítésű természetes tisztítók egyszerűek és legalább annyira hatékonyak, mint a kereskedelmi márkák. Bár ezek a természetes tisztítók a természetből származnak, némelyek lenyelve így is ártalmasak lehetnek; fontos, hogy címkézze őket, és tartsa távol a gyerekektől. Egyesek bőrirritáló hatásúak is. Védje kezét kesztyűvel tisztításkor.

Használjon légtisztítót, hogy kiszűrje a levegőből a káros anyagokat. Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni mennyire fontos ez. Itt vásárolhatók meg: https://www.hiilibag.hu/