Kosár

Az emberek évezredek óta használják az aktív szenet. Az első világháborúban aktív szén volt a gázálarcokban, emelyek védték a katonákat a mérges gázoktól, és 1930 óta a víz tisztítására is ezt használják (így teszik íztelenné és szagtalanná).

Az aktív szén porózus felülete csapdába tudja ejteni a toxinokat.

Kémiailag magához köt más anyagokat, és el tud nyelni a saját súlyánál nagyobb súlyú mérgező anyagokat.

Nem hiába az egyik legcsodálatosabb természetes szer. Bármikor bevehetünk belőle, ha gyomorrontásunk van, hasmenés vagy felfúvódás, puffadás gyötör.
Segít megszabadulni a szervezetünkben lévő gombáktól, vírusoktól és baktréiumoktól.

Tehát miért is ne használhatnánk ételeinkben! 🙂

Íme egy ízletes előétel, ami biztosan nem marad észrevétlen az asztalon:

Fekete kenyér

Hozzávalók

– 1000g BL80-as liszt
– 3-4 evőkanál bambusz szénpor
– 780 g víz (40 °C)
– 22g finom tengeri só
– 8g instant élesztő

Elkészítés

Egy nagy tálban keverje össze alaposan a bambusz szénporral a lisztet. Adjuk hozzá a vizet a liszthez és gyúrjuk össze kézzel, amíg össze nem áll. Fedjük le és pihentessük 30 percig.

Adjuk hozzá az élesztőt és a sót, egyenletesen ráöntjük a tésztára, majd húzzuk fel a tésztát a négy oldalról, hogy teljesen betakarjuk a sót és az élesztőt.

Gyúrjuk tovább a tésztát az előbb említett hajtogatási módszerrel. A kezét szükség szerint nedvesítheti, nehogy a tésztához tapadjon. Ha teljesen homogénná válik, fedje le a tésztát, és hagyja kelni.

A tésztát összesen kétszer-háromszor hajtogassa, lehetőleg fél óránként. Miután befejezte a hajtogatásokat, fedje le a tésztát, és szobahőmérsékleten egy éjszakán át (12-14 óra) hagyja kelni. A tésztának eredeti méretének 2-3-szorosának kell lennie.

Egy liszttel meghintett deszkára öntse ki a megkelt tésztát. Ossza ketté a tésztát.

Formázzunk kis cipókat belőlük és egy lisztes konyharuhába csomagolva hagyjuk állni még egy órát!

Legalább 45 perccel a sütés megkezdése előtt helyezzen egy sütőtálcát a középső pozícióba és melegítse elő a sütőt 220 ° C-ra.

Az egy óra leteltével helyezzük a cipókat a forró sütőtálcára és vágjunk egy x-et 1-2 cm mélyen a cipó tetejére. Ezután süssük 15 percig a 220° C-on , majd 160 ° C-on további 20-30 percig sütjük.

Hagyja, hogy a kenyér teljesen kihűljön mielőtt szeletelné.

Pörkölt sárgarépa hummus

Hozzávalók

– 500g sárgarépa
– 5-6 evőkanál olívaolaj
– 1 tk köménymag, őrölt
– 1 tk koriander, őrölt
– 3-4 nagy fokhagyma gerezd, aprítva vagy darálva
– tengeri só ízlés szerint
– fekete bors ízlés szerint
– 2-3 citrom
– 200g konzerv csicseriborsó

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, és készítsünk elő egy tepsit sütőpapírral bélelve.

Vágja vékony csíkokra a sárgarépát és helyezze a tepsibe. Megszórjuk a tengeri sóval és frissen őrölt borssal, locsoljuk meg 3-4 evőkanál olajjal, majd szórjuk meg a fokhagymával, korianderrel és köménymaggal.

Süssük a sárgarépát, amíg puha és pirult nem lesz, körülbelül 30 percig.
Helyezzük a sárgarépát egy mixerbe és adjuk hozzá a citromlevet és a csicseriborsót.

Addig turmixoljuk, amíg selymes hummust nem kapunk.

Egy kis üvegedénybe tálaljuk és fogyasszuk a fekete kenyérre kenve.

Leave a Reply