0

Kosár

A penész gomba, akár akarjuk, akár nem mindenütt jelen van. Szabad szemmel nem látható, apró penész-spórák szálnak mindenfelé a levegőben. De a penészesedés nem kezdődik meg addig, amíg a gomba nem talál megfelelő “táptalajra”. Ahol azonban a hosszabb időn át magas a páratartalom, amely egyik alap feltétele a penészfolt kialakulásának, ott előbb vagy utóbb, de biztosan jelentkezik a penészfolt.

Teljes mértékben szükségtelen azonnal különböző vegyszereket, penész lemosót, vagy penész gátló festéket, használni, mert, ha a penészesedés kiváltó okait nem szüntetjük meg, akkor csak tüneti kezelést végeztünk, amely mindössze átmeneti megoldás.

A vegyszer, vagy festék hatóanyagának lebomlását követően a penészképződés újra megindul. Penész kialakulhat olyan helyen is, ahol a levegő páratartalma a hideg felületekre lecsapódhat. Ez olyan helyeken lehetséges, ahol az úgynevezett harmatponti hőmérséklet az uralkodó.

A harmatpont az a környezeti a hőmérséklet, amikor a levegő páratartalma vízként kicsapódik. amikor a levegő hőmérséklete a harmatpontra csökken, akkor megkezdődik a kicsapódás vagy más néven kondenzáció. A kicsapódás egyik jellegzetes példája amikor a hűtőszekrényből kivett üvegen lecsapódik a levegő páratartalma. A kicsapódás oka, hogy az üveg és tartalmának hőmérséklete kisebb, mint a szobahőmérsékleten mért harmatpont, ezért a pára lecsapódik a hideg felületre. Ehhez hasonlóan falfelületen is előfordulhat lecsapódás, ha nem megfelelő szigetelésű a fal.

Mit tehetünk a penész ellen?

Ha a páratartalmat megfelelő keretek közt tudjuk tartani, akkor szinte lehetetlenné válik a penész kialakulása. Ezért nagyon fontos, hogy gyakran szellőztessünk, így a lakásban felgyülemlett pára kiszellőzhet.

Ha időben tudomást szerezünk arról hogy a páratartalom mértéke kritikussá válik és a környezet a penész kialakulására alkalmas, akkor még van idő és lehetőség a beavatkozásra, és elkerülhetjük a penészesedést.
Bármilyen furcsa is a penészgombák az élővilág szükséges alkotói, nagyon fontos szerepük van a szerves anyagok lebontásában, és az elemek körforgásában. Néhány penészgomba egyed kifejezetten az ember kedvencei közé sorolható.

Vannak azonban olyan penészgomba fajok amelyek nemhogy kedvenceink, de egyenesen az ellenségeink. A penészgombák legtöbbször nem rejtőzködő típusok, a gombatelepek szabad szemmel is jól láthatók. A penészes zuhanyzó, vagy a fürdőszoba csempéjének elszíneződött fugája és a falsarkok hatalmas, átnedvesedett, penésztől fekete foltjai jelzik a veszélyt!

A gomba spórák amelyek biztosítják a penészgombák szaporodását és terjedését, nem maradnak meg a penészes falfelületen vagy csempe fugában. Ezek az apró szabad szemmel nem látható spórák tömegesen kerülnek a légtérbe. Léteznek olyan penészgomba fajták amelyek spórái mérgező anyagokat is tartalmaznak. Ezeknek a gombaspóráknak a mikotoxinjait, ha belélegezzük izgató hatást váltanak ki a szem kötőhártyáján vagy az orr nyálkahártyáján, de felső légúti panaszokat vagy bőrgyulladást is okozhatnak. Végezetül a szervezet immunreakcióját kierőszakolva allergiás tünetek is jelentkezhetnek. A gyakori fajok szénanáthát, asztmát, is okozhatnak, de képesek megbetegíteni az orrüreget, a külső hallójáratot is.
A nyirkos, nedves falú, penészes lakás egészségünkre gyakorolt veszélyét már régóta ismerjük. Régebbi korokban csak sejtették, manapság már tudományosan igazolt, hogy az egyes légúti betegségekben, vagy allergiás tünetekben, de az ízületi gyulladások és más megbetegedésekben is jelentős szerepe van a penészgombáknak.

A gombásodás elkerülhető és megállítható! Próbáld ki a Hiilibag-et, amely elszívja a felesleges nedvességet és ezáltál nem enged tered a gombának! Kattinst ide a részletekért: Megnézem!

 

forrás: Dr. Virágh Zoltán környezet-epidemiológus cikke.